Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 
NÄYTTELYTIETOA

Sorry, Show information only in Finnish
 


Yleistä näyttelystä  

Näyttelyyn ilmoittautuminen  

Näyttelyyn valmistautuminen  

Näyttelypaikalla  

Näyttelykehän kulku  

Näyttelyssä käyttäytyminen  

 

 

 

 

   

 

    

 

   

        

   

   

   

   


   

 


Yleistä näyttelystä

Koiranäyttelyt ovat monelle chowin omistajalle mukava harrastus ja niissä tavataan myös muita chowi-ihmisiä ja nähdään erilaisia choweja ja muun rotuisia koiria omistajineen. Innostuneimmat kiertävät näyttelyitä lähes joka viikonloppu, toiset tuovat chowinsa näytille kerran tai pari vuodessa ja jotkut eivät koskaan. Kasvattajien jalostustyölle olisi kuitenkin suuri apu, jos kasvatteja aikuisena edes kerran tai kaksi niiden elämän aikana käytettäisiin näyttelyissä tuomarin arvioitavana.

Chow-ihmiset ovat pääsääntöisesti siitä mukavaa porukkaa, että auttavat aina vasta-alkajia, jos on tarvetta.

Näyttelyihin voivat osallistua kaikki, joko tatuoinnilla tai mikrosirulla tunnistusmerkityt, rekisteröidyt chowit. Uroksilta vaaditaan lisäksi, että niiden molemmat kivekset ovat laskeutuneet. Chowilla on oltava myös rokotukset voimassa Kennelliiton määräysten mukaisesti.

Näyttelyitä on monenlaisia: kansainvälisiä näyttelyitä, kaikkien rotujen näyttelyitä, ryhmänäyttelyitä sekä erikoisnäyttelyitä. Kansainväliset näyttelyt ja kaikkien rotujen näyttelyt ovat kaikille roduille tarkoitettuja. Ryhmänäyttelyihin voivat osallistua vain näyttelyn järjestäjän ilmoittamat roturyhmät tai niiden osat. Chowien erikoisnäyttely on rotuyhdistyksen (Chow chow yhdistys ry) oma näyttely, johon saa osallistua vain chowit. Lisäksi järjestetään epävirallisia kaikille roduille tarkoitettuja pentunäyttelyitä, joihin saavat osallistua 5-9 kk ikäiset pennut. Match show on leikkimielinen, täysin epävirallinen näyttely, jossa voi käydä harjoittelemassa näyttelyesiintymistä. Match showhun pääsevät myös sekarotuiset tai koirat, joilla ei esimerkiksi kivespuutoksen, purentavian tai jonkun muun ulkomuodollisen virheen vuoksi ole asiaa oikeisiin näyttelyihin. Match shown arvosteluilla tai menestyksellä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä virallisten näyttelyiden kanssa. Niissä saattaa olla tuomarina aivan kuka tahansa, ei siis välttämättä rodun viralliset arvosteluoikeudet omaava tuomari tai rodun asiantuntija.

Chowejahan on kahta karvanlaatua, harvinaisemmat lyhytkarvaiset ja yleisemmät pitkäkarvaiset. Choweja on myös 5 eri väriä: punainen, musta, kermanvärinen, sininen ja fawn (kellanruskea). Molemmat karvanlaadut ja kaikki värit arvostellaan samassa kehässä ja yhtä aikaa. Monessa muussa rodussa lyhyt- ja pitkäkarvaiset muunnokset tai eri värit arvostellaan erikseen.     

Sivun alkuun / Top

 

 

 
 


Näyttelyyn ilmoittautuminen

Tietoa kaikista järjestettävistä näyttelyistä löytyy hyvissä ajoin Kennelliiton sivuilta www.kennelliitto.fi sekä Kennelliiton Koiramme-lehdestä, jossa näyttelyiden ilmoittautumis- ja tuomaritiedot julkaistaan muutamaa kuukautta ennen näyttelyä. Nykyään useimmilla näyttelyillä on myös omat kotisivut, joilta näkee näyttelyn tiedot ja useissa on jopa tuloksia ja kuvia näyttelyn jälkeen.  

Näyttelyihin ilmoittaudutaan netin kautta tai lomakkeella, jonka pystyy tulostamaan esimerkiksi Kennelliiton sivuilta, ilmoittaumislomake

Ilmoittautumisen voi useisiin näyttelyihin tehdä myös ko. näyttelyn nettisivulla olevan netti-ilmoittautumisen kautta (ilmoittautuminen ja maksu samalla kerralla). Chow chow yhdistys ry:n kotisivuilla Näyttelyt-kohdasta löytyy kuluvan vuoden uudet näyttelyt tietoineen ja menneet näyttelyt tuloksineen.

Näyttelymaksu maksetaan järjestäjän ilmoittamalle tilille ja kuitti maksusta liitetään ilmoittautumisen mukaan, jos ilmoittautuminen tehdään postitse. Mikäli ilmoittautumisen maksaa netin kautta, kelpaa kuitiksi vain sellainen, jossa näkyy pankin arkistointitunnus eli kuitti on tulostettu siinä vaiheessa, kun maksu on hyväksytty ja sitä ei pysty enää peruuttamaan.

Ilmoittautuessa täytyy päättää mihin luokkaan chowinsa haluaa ilmoittaa. Vaihtoehtoja nimittäin saattaa olla joskus useampia johtuen chowin iästä. Esimerkiksi 16 kk ikäisen chowin voi ilmoittaa joko junioriluokkaan, nuortenluokkaan tai avoimeen luokkaan (avoimessa luokassa oletetaan chowien olevan valmiita ulkomuodoltaan). Muotovalio voi osallistua joko valioluokkaan tai veteraaniluokkaan (mikäli on täyttänyt 8 vuotta). Luokkakohtaiset ikärajat lasketaan näyttelypäivästä eli chowin täytyy täyttää vaadittava ikä viimeistään näyttelypäivänä. Kaksipäiväisissä näyttelyissä ikärajan on myös täytyttävä näyttelypäivänä eli lauantaina ja sunnunaina eri luokassa on myös mahdollista.

Pentuluokat ovat epävirallisia ja ne järjestetään, jos näyttelytoimikunta haluaa pennut mukaan näyttelyynsä. Käytännössä kuitenkin suurimmassa osassa näyttelyitä järjestetään pentuluokka 7-9 kk. Siihen osallistuvan pennun tulee olla täyttänyt 7 kk, mutta ei vielä 9 kk. Pentuluokka 5-7 kk järjestetään tavallisesti vain epävirallisissa pentunäyttelyissä sekä rodun erikoisnäyttelyissä.

Junioriluokka (JUN) laatuarvostelu choweille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät 9 kk, mutta eivät ole täyttäneet 18 kk. Kansainväliseen näyttelyyn ilmoittautuessa kannattaa huomioida, että junioriluokan chow ei kilpaile CACIB:ista (kansainvälisestä sertifikaatista), joten jos chow on täyttänyt 15 kk ja haluaa sen kilpailevan CACIB:ista, kannattaa se ilmoittaa nuortenluokkaan tai avoimeen luokkaan.

Nuortenluokka (NUO) laatuarvostelu choweille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät 15 kk, mutta eivät ole täyttäneet 24 kk.

Avoin luokka (AVO) laatuarvostelu choweille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät 15 kk ja jotka eivät ole Suomen muotovalioita. Luokassa ei ole yläikärajaa.

Valioluokka (VAL) laatuarvostelu choweille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät 15 kk ja ovat jonkin FCI:n tunnustaman kenneljärjestön tai kansainvälisiä muotovalioita. Suomen muotovalio on ilmoitettava aina valioluokkaan, ellei chowilla ole oikeutta osallistua veteraaniluokkaan.

Veteraaniluokka (VET) laatuarvostelu choweille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät 8 vuotta. Veteraaniluokan chow ei kilpaile CACIB:ista, mutta sertifikaatista kylläkin.

Kasvattajaluokka (KAS) koostuu saman kasvattajan 4 samanrotuisesta kasvatista. Tähän luokkaan ilmoittautumisen hoitaa kasvattaja eli ei chowien omistajat. Koirien on oltava saman kasvattajan kasvattamia tai samalle FCI:n vahvistamalle kennelnimelle rekisteröityjä. Kasvattaja saa kilpailla yhdessä näyttelyssä vain yhdellä ryhmällä rotua kohti.

Jokainen näyttelyyn ilmoittautunut saa vähän ennen näyttelypäivää kotiinsa kirjeen, josta näkee chowien ja muidenkin rotujen arvosteluaikataulun. Kirjeessä tulee myös ajo-ohje tai kartta näyttelypaikalle sekä chowin numerolappu. Jos kirjettä ei kuulu näyttelyä edeltävän viikon alkupuolella, niin kannattaa ottaa yhteyttä järjestävään näyttelytoimikuntaan.
Aikataulun, ajo-ohjeen ja numerolapun voi halutessaan useimmiten saada myös sähköpostilla.     
 

Sivun alkuun / Top

 

 

 
 


Näyttelyyn valmistautuminen

Jotta tuomari pystyisi kunnolla arvostelemaan chowin, se olisi hyvä totuttaa siihen, että antaa vieraan ihmisen tutkia itseään. Tuomari katsoo chowin hampaat, koettelee käsillään sen luustoa, rakennetta ja turkkia sekä tarkastaa, että uroschowilla on molemmat kivekset laskeutuneina. Chowin kanssa olisi hyvä myös harjoitella kehässä juoksemista, jotta se osaisi ravata kauniisti esittäjänsä vieressä hyppimättä ja vetämättä hihnassa. Chowin tulisi myös jaksaa seistä paikallaan sen ajan, kun tuomari sanelee chowin arvostelua.

Kannattaa myös ottaa etukäteen selvää kuinka chowia on tapana esittää näyttelyissä. Toiset rodut seisotetaan vapaasti ja esittäjä seisoo niiden edessä tai vieressä, toiset taas asetellaan käsin oikeaan asentoon ja esittäjä saattaa pitää koiran päästä ja hännästä kiinni. Chow on hieman tästä välistä: osa seisoo hienosti ilman auttamista ja osa vaatii auttamista. Jos on epävarma esitystavasta, kannattaa kysyä joltain kokeneemmalta rodun harrastajalta neuvoa siitä miten chowia pitää esittäessä huomioida. Monesti myös chowien kasvattajat auttavat vasta-alkajaa tai jopa esittävät mielellään kasvattinsa, joten kasvattajan kanssa kannattaa neuvotella asiasta.

Näyttelyesiintymistä voi käydä myös harjoittelemassa epävirallisissa näyttelyissä eli match showssa, joita monet koirakerhot ja yhdistykset järjestävät. Tietoja löytää yleensä netissä olevista koirafoorumien tapahtumakalentereista, paikallislehdistä sekä koirakerhojen kotisivuilta. Jotkut paikalliset koirakerhot järjestävät myös näyttelykoulutusta.

Näyttelyyn mentäessä tulisi chowin turkin olla rodunmukaisesti kunnostettu. Likainen chow on syytä pestä hieman ennen näyttelyä. Kokopesu kannattaa suorittaa vähintään muutamaa päivää aikaisemmin, mutta tietysti tassukarvoja ja kuraista mahanalustaa voi pestä ihan näyttelypäivän aamunakin. Chow ei ole trimmattava rotu, mutta sen tassukarvat voi lyhentää, jotta tulee oikea kissamainen tassun muoto. Chowisi kasvattaja varmasti neuvoo tässä asiassa.

Muistilista näyttelyyn:
- koirapassi, jossa näkyvät rokotukset sekä rekisteritodistus tai sen kopio
- numerolappu, mikäli se on etukäteen tullut postitse, ja hakaneula tai vastaava numerolapun pidike
- juomakuppi ja vettä chowille

- näyttelyhihna
- tarvittaessa makupaloja esiintymisen auttamiseksi
- harja ja/tai kampa
- pyyhe ja talouspaperia chowin silmien ja leuanalusen ym. pyyhkimiseen
- makuualusta chowille
- kevythäkki, jos haluaa
- kakkapusseja  

Sivun alkuun / Top
 

 

 
 


Näyttelypaikalla

Näyttelypaikalle tulee tulla vähintään tuntia ennen ilmoitettua arvostelun alkamista ja yleensä viimeistään klo 12, sillä mikäli tuomari onkin ollut arvioitua nopeampi, saattaa seuraavan rodun arvostelu alkaa hieman ilmoitettua aikaisemmin. Aikaisemmalla paikalle saapumisella varmistat myös chowillesi aikaa tutustua paikkaan ja sen hälinään, tärkeää varsinkin nuorille ja ensimmäisiä kertoja mukana oleville. Mikäli chowisi myöhästyy arvostelusta, niin se voi saada ainoastaan laatuarvostelun eikä voi osallistua enää kilpailuluokkiin, vaikka saattaisi laatuarvostelun perusteella olla niihin oikeutettu osallistumaan.

Näyttelypaikalle saavuttaessa tarkastetaan ensimmäiseksi chowin rokotustodistuksesta, että se on asianmukaisesti rokotettu. Ovelta/portilta voi myös ostaa näyttelyluettelon, josta näkee kaikkien kyseiseen näyttelyyn ilmoitettujen koirien tiedot numerojärjestyksessä. Joissain näyttelyissä luettelo kuuluu ilmoittautumismaksuun eli sen voi noutaa luettelojenjakopisteestä. Yleensä näyttelyyn tulevan chowin mukana pääsee vain yksi henkilö ilmaiseksi sisään ja muut perheenjäsenet joutuvat maksamaan sisäänpääsymaksun.

Aikataulukirjeessä ja näyttelyluettelon alkusivuilla on mainittuna kehä, jossa chowit arvostellaan. Kehän ympärillä on jo yleensä muitakin chowien omistajia majoittuneena chowiensa kanssa, mukaan vaan porukkaan.

On pidettävä huoli, että chow on käynyt tarpeillaan ennen näyttelyalueelle tuloa ja kehään menoa, jotta se ei tee tarpeitaan kehään. Muistathan myös siivota chowisi mahdolliset jätökset pois niin sisällä kuin näyttelyalueen pihallakin! Kun kampaat/harjaat chowiasi kehän reunalla/vast, niin älä jätä karvoja lattialle/maahan, vaan vie ne roskikseen. Jokainen näyttelyissä kävijä voi näin omalta osaltaan edesauttaa sitä, että jatkossakin koiraihmiset saavat käyttöönsä tiloja koiranäyttelyiden järjestämiseen.

Pyri kuumana kesäpäivänä löytämään chowillesi paikka, jossa se saa levätä varjossa. Älä myöskään koskaan jätä chowiasi kuumaan autoon odottamaan. Vaikka auto olisi varjossa tullessasi, siihen saattaa hetken päästä paistaa kirkkaasti aurinko ja se on hetkessä kuuma kuin pätsi. Talvipakkasillakaan chowin paikka ei ole kylmässä autossa. Huolehdi myös siitä, että chowilla on tarvittaessa vettä juotavaksi. 

Sivun alkuun / Top
  
 
 


Näyttelykehän kulku

Kehässä on tuomarin lisäksi kaksi kehäsihteeriä. Toinen kirjoittaa tuomarin saneleman arvostelun choweista ja toinen pitää huolen kehän toiminnasta: kutsuu chowit luokittain numerojärjestyksessä kehään, opastaa tarvittaessa chowin omistajia, jakaa choweille niiden saamat palkintonauhat, ruusukkeet jne. Kehäsihteeri toimii myös tarvittaessa tulkkina, jos arvosteleva tuomari on ulkomaalainen ja chowin omistaja ei ole itse kielitaitoinen. Ei siis tarvitse koskaan pelätä sitä, ettei ymmärrä mitä tuomari sanoo.

Jos näyttelyssä on pennut mukana, niin tuomari arvostelee ensimmäiseksi kaikki pennut (alle 9 kk ikäiset chowit), ensin urospennut ja sitten narttupennut. Kaikki luokkaan osallistuvat pennut menevät aluksi kehään ja tuomari pyytää juoksuttamaan pentuja kehän ympäri. Tämän jälkeen pennut arvostellaan yksi kerrallaan. Pentuluokassa ei ole laatuarvostelua, vaan pennut saavat kirjallisen arvostelun ja ne sijoitetaan paremmuusjärjestykseen. Kun kaikki luokan pennut on arvosteltu, sijoittaa tuomari neljä parasta pentua paremmuusjärjestykseen (PEK 1, PEK 2, PEK 3 ja PEK 4). Tuomari voi halutessaan antaa mielestään lupaaville pennuille kunniapalkinnon (KP). Kun sekä uros- että narttupennut on arvosteltu, valitsee tuomari parhaasta kunniapalkinnon saaneesta uros- ja narttupennusta rodun parhaan pennun (ROP-pentu) ja toisesta tulee vastakkaisen sukupuolen paras pentu (VSP-pentu). Näyttelyn parasta pentua ei nykyään enää valita kuin erikoisnäyttelyissä eli pennun näyttelypäivä päättyy yleensä pentuluokkien ollessa ohi.

Pentuluokkien jälkeen arvostellaan kaikki aikuiset urokset. Luokkajärjestys on: junioriluokka, nuortenluokka, avoin luokka, valioluokka ja veteraaniluokka. Jokaisessa luokassa kehään menevät ensin kaikki kyseiseen luokkaan osallistuvat chowit numerojärjestykseen. Tuomari pyytää juoksuttamaan arvosteltavan luokan choweja kehän ympäri ja tämän jälkeen jokainen chowi menee yksi kerrallaan tuomarin luo laatuarvostelua varten. Tavallisesti tuomari pyytää juoksuttamaan chowia sekä kehän ympäri että kehän poikki edestakaisin, jotta näkee chowin liikkeet sekä sivulta että edestä ja takaa, joskus tuomari voi pyytää myös tekemään kolmion.

Sen jälkeen esittäjä seisottaa chowia tuomaripöydän edessä ja tuomari sanelee kehäsihteerille arvostelun chowista. Kirjallisen arvostelun lisäksi chow saa laatuarvosanaa osoittavan värillisen nauhan, jos näyttelytoimikunnalla on nauhoja vielä varastoissaan. Muuten toinen kehäsihteeri näyttää muoviläpyskällä laatuarvostelun värin:

Erinomainen, ERI (punainen) voidaan antaa chowille, joka on hyvin lähellä rotumääritelmän ihannetta, joka esitetään erinomaisessa kunnossa, jolla on tasapainoinen luonne, joka on korkealuokkainen ja joka on olemukseltaan erinomainen. Sen ulkomuodolliset ansiot ovat suuret ja virheet vähäiset ja sen tulee omata sukupuolelleen tyypilliset piirteet.

Erittäin hyvä, EH (sininen) voidaan antaa chowille, joka omaa rodulle tyypilliset piirteet, jolla on tasapainoinen rakenne ja joka on hyvässä kunnossa. Muutama vähäinen virhe voidaan sallia, mutta ei rakenteellisia virheitä. Tämä laatumaininta voidaan antaa vain tasokkaalle koiralle.

Hyvä, H (keltainen) annetaan chowille, joka on rodulleen tyypillinen, mutta sillä on selkeitä virheitä.

Tyydyttävä, T (vihreä) tulee antaa chowille, joka vastaa rotuaan ilman yleisesti hyväksyttyjä rodun piirteitä tai jonka fyysisessä kunnossa on toivomisen varaa.

Hylkäävä, HYL (harmaa) tulee antaa chowille, joka ei rakenteeltaan vastaa rotumääritelmää, jonka käytös ei ole rotumääritelmän mukainen tai se on selvästi vihainen, tai jolla on sääntöjen vastainen kivespuutos, hammaspuutoksia tai poikkeavuutta purennassa tai leuoissa, jonka väritys tai karvapeite on puutteellinen tai joka osoittaa selvästi merkkejä albinismista. Tämä laatumaininta voidaan antaa myös chowille, jolla on niin vähän rodun ominaispiirteitä, että se ei vaikuta terveeltä. Sen lisäksi se voidaan antaa chowille, jolla on rotumääritelmän vastainen hylkäävä virhe.

Chowit, joille ei voida antaa mitään edellä mainituista arvosanoista, saavat maininnan Ei voida arvostella, EVA (ruskea) Tämä maininta annetaan chowille, joka ei liiku, hyppii jatkuvasti esittäjänsä ympärillä tai pyrkii ulos kehästä, jonka liikkeitä on mahdoton arvostella tai jos chow jatkuvasti välttelee tuomarin käsittelyä ja tekee mahdottomaksi tarkastaa purennan ja hampaat, rakenteen, hännän tai kivekset, tai jos on havaittavissa jälkiä toimenpiteistä tai käsittelystä, jotka näyttävät vilpin yritykseltä tai tuomarilla on syytä epäillä, että chowilla olevaa vikaa on korjailtu (esim. silmäluomia, korvia tai häntää). Syy, miksi chowia ei voida arvostella, on kirjattava arvosteluun.

Laatuarvostelun jälkeen tulee kilpailuluokka, jossa tuomari sijoittaa neljä parasta ERI:n saanutta chowia paremmuusjärjestykseen ja chowit saavat sijoitustansa vastaavan nauhan tai näille näytetään väriläpyskää (1=punainen, 2=sininen, 3=keltainen, 4=vihreä). Tuomari voi harkintansa mukaan antaa sekä kilpailuarvostelussa sijoittuneille että muille luokassa kilpailleille, erinomaisella palkituille choweille sertifikaatin arvoisen, SA (vaaleanpunainen). Näyttelytuloksissa esiintyvät lyhenteet muodostuvat laatuarvosanasta ja sijoituksesta, esim. JUN ERI 2 on junioriluokan chow, joka on saanut laatuarvostelussa arvosanan erinomainen ja sijoittunut luokassaan toiseksi, AVO EH 4 on chow, joka on saanut avoimessa luokassa arvosanan erittäin hyvä ja sijoittunut luokassaan neljänneksi.

Kun kaikki urosten laatuarvostelut ja kilpailuluokat on käyty läpi, valitaan paras uros (PU). Paras uros-kilpailuluokkaan osallistuvat kaikki SA:n saaneet kilpailuluokissa sijoittuneet urokset. Jos siis chow on saanut ainoastaan arvosanan erinomainen (ERI), se ei osallistu paras uros-kilpailuun, vaikka olisi voittanut luokkansa. Tuomari sijoittaa neljä parasta urosta (PU-1, PU-2, PU-3 ja PU-4). Parhaan uroksen valinnan jälkeen arvostellaan kaikki nartut samalla tavalla kuin uroksetkin.

Sertifikaatti, SERT (Suomessa sini-valkoinen): Paras uros ja paras narttu-kilpailuluokissa tuomari voi jakaa sertifikaatin parhaalle siihen oikeutetulle sertifikaatin arvoisella (SA) palkitulle chowille, jolla ei ole vielä Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Käytännössä alle 2-vuotias chow voi ottaa rajattomasti vastaan sertifikaatteja. Kun chow täyttää 2 vuotta, se saa ottaa vastaan sertifikaatin vain niin kauan kunnes chowilla on 3 sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta ja yksi näistä sertifikaateista on saatu yli 2-vuotiaana.

Varasertifikaatin, VASERT (vaalean sininen) voi saada toiseksi paras siihen oikeutettu sertifikaatin arvoisella (SA) palkittu chow, jolla ei ole vielä Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Käytännössä varasertifikaatilla on merkitystä ainoastaan silloin, jos sertifikaatti on erehdyksessä annettu chowille, joka ei olisi saanut ottaa sitä vastaan ja tällöin sertifikaatti siirtyy varasertifikaatin saaneelle. Muussa tapauksessa varasertifikaatista ei ole varsinaisesti mitään "hyötyä".

CACIB on kansainvälisissä näyttelyissä jaettava kansainvälinen sertifikaatti (valkoinen). Siitä eivät voi kilpailla junioriluokan eivätkä veteraaniluokan chowit. Tuomari voi halutessaan jakaa CACIB:in parhaalle katsomalleen SA:lla palkitulle urokselle ja nartulle. Juniori- ja veteraaniluokkien choweja lukuun ottamatta jokainen chow ottaa tarjotun CACIB:in vastaan, silloinkin vaikka kyseinen chow olisi jo kansainvälinen muotovalio. Toiseksi parhaalle chowille tuomari voi jakaa VARA-CACIB:in (oranssi). CACIB vahvistetaan aina FCI:n toimesta ja vahvistus tulee myöhemmin postitse kotiin (kestää yleensä aika kauan, jopa yli puoli vuotta). Mikäli CACIB:in saanut chow oli jo kansainvälinen muotovalio, vahvistaa FCI CACIB:in VARA-CACIB:in saaneelle chowille. Jos tämäkin sattui jo olemaan kansainvälinen muotovalio, jää CACIB vahvistamatta.

SERT:in ja CACIB:in jakaminen eroavat siis toisistaan siten, että SERT:iä jaettaessa kehäsihteeri kysyy voiko chow ottaa SERT:in vastaan ja mikäli ensimmäiset chowit eivät voi sitä vastaanottaa (ovat jo valioita tai yli 2-vuotiaita, joilla on riittävä määrä sertifikaatteja), voi sertifikaatin saada vaikka chow, joka ei ole edes sijoittunut paras uros- tai paras narttu-luokassa. CACIB:ista puolestaan ei kieltäydytä, ellei ensimmäisenä ole juniori- tai veteraaniluokan chow. CACIB siis annetaan myös chowille, josta tiedetään jo etukäteen, ettei sitä tulla vahvistamaan, koska chow on jo kansainvälinen muotovalio. Chow ottaa CACIB:in vastaan myös silloin, jos sillä on jo kansainvälisen muotovalion arvoon vaadittavat tulokset kasassa ja anomus vireillä, koska kyseinen titteli on virallinen vasta, kun FCI on sen vahvistanut. Suomen muotovalion arvo puolestaan astuu voimaan sillä hetkellä, kun chow on saanut viimeisen vaadittavan tuloksen ja siirtyy esimerkiksi välittömästi seuraavassa näyttelyssä avoimesta luokasta valioluokkaan, vaikka chow olisikin ehditty alun perin ilmoittamaan avoimeen luokkaan.

Lopuksi valitaan rodun paras chow. Tähän osallistuvat paras uros- ja paras narttu-kilpailujen voittajachowit. Voittajachowista tulee ROP, rodun paras, ja toiseksi tulleesta VSP, vastakkaisen sukupuolen paras. Lisäksi valitaan ROP-VET ja VSP-VET, parhaasta veteraaniuroksesta ja -nartusta. Rodun paras chow osallistuu ryhmäkilpailuihin, joissa valitaan kunkin FCI-roturyhmän paras koira, RYP. Chowit kuuluvat roturyhmään 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat. Ryhmien parhaista koirista valitaan vielä näyttelyn kaunein koira BIS, Best In Show. Rodun paras veteraani osallistuu näyttelyn kaunein veteraani-kilpailuun, jossa valitaan BIS-veteraani. Rodun parhaat veteraanit siis osallistuvat suoraan BIS-kisaan, niillä ei ole erikseen ryhmäkilpailuja roturyhmittäin.

Kun kaikki urokset ja nartut on arvosteltu ja valittu rodun paras chow, ovat vuorossa kasvattajaluokat. Kasvattajaluokissa kilpailevat saman kasvattajan 4 samanrotuista kasvattia. Luokkaan voivat osallistua vain ne chowit, jotka ovat saaneet laatuarvostelussa arvosanan ERI, erinomainen, tai EH, erittäin hyvä. Tässä luokassa ei arvostella yksittäisiä choweja, vaan kasvattajan jalostustyötä ja sen vuoksi kasvattaja pyrkiikin valitsemaan ryhmäänsä mahdollisimman yhtenäisen kokonaisuuden muodostavat chowit. Mikäli kasvattajalla ei ole neljää ERI:n ja/tai EH:n saanutta kasvattia, jää hänen ilmoittamansa kasvattajaluokka esittämättä. Tuomari sijoittaa neljä parasta kasvattajaryhmää ja voi halutessaan antaa ryhmille kunniapalkinnon. Mikäli rodun paras kasvattajaryhmä on saanut kunniapalkinnon, se saa osallistua näyttelyn paras kasvattaja (BIS-kasvattaja) -ryhmän valintaan.  

Sivun alkuun / Top

 


Näyttelyssä käyttäytyminen

Muistathan kehua chowiasi sen kehäsuorituksesta. Älä koskaan pura pettymystäsi chowiisi, jos se ei menestynyt näyttelyssä, sillä ei ole chowisi vika, jos sen ulkomuoto ei tuomaria sillä kertaa sattunut miellyttämään. Se on aivan sama chow kuin näyttelyyn tullessakin, oli sitten saavutuksena ROP-pokaali tai harmaa nauha. Chowin on tunnettava olonsa täysin turvalliseksi ja kyettävä luottamaan omistajaansa rajattomasti tässäkin tilanteessa.

Chowisi arvostelut voivat vaihdella tuomarista riippuen ja tämä ei tarkoita sitä, että toinen tuomari olisi välttämättä parempi kuin toinen. Aina, kun on kyseessä arvostelulaji, tuomarin henkilökohtainen mielipide on ratkaiseva. Tuomarit vertaavat chowiasi rotumääritelmään ja tulkitsevat harkintansa mukaan kuinka hyvin chowisi rotumääritelmää vastaa. Koska kukaan chow ei ole täydellinen, joutuu tuomari kuitenkin arvioimaan mitä ominaisuuksia pitää rodulle tärkeimpänä. Yksi tuomari saattaa antaa chowissasi tietyt puutteet anteeksi, koska siinä on jotain erinomaista ominaisuudessa, jota hän pitää hyvin tärkeänä, mutta toisella tuomarilla nämä samat puutteet voivat merkitä enemmän. Chowisi arvostellaan myös aina siinä kunnossa, kun se on kyseisenä päivänä näyttelykehässä. Ei siis auta, vaikka chowisi on muotovalio, jos sen turkki on sillä hetkellä huonossa kunnossa ja/tai chowisi ylipainoinen.

Älä ota näyttelyitä liian vakavasti. Ne ovat vain koiranäyttelyitä, siis harrastus, eikä kenenkään elämän pitäisi pyöriä sen varassa kuinka hyvin tai huonosti chow pärjää näyttelyissä. Reilu käytös kanssakilpailijoita kohtaan pitää ilmapiirin kehänlaidalla paljon mukavampana. Chowisi voittaessa nauttikaa saavutuksestanne, mutta kilpailijoiden parjaaminen on kiellettyä. Vaikka chowisi voittanut toinen chow olisi sinun mielestäsi huonompi kuin omasi, niin pidä asia ihan omana tietonasi. Ei ole kohteliasta arvostella kehänlaidalla muiden chowien puutteita. Muistathan aina onnitella voittajaa.

Tsemppiä kehiin!

Sivun alkuun / Top
 
     
     

 

 

 

 

 

 


©2019 Parmelia chow - suntuubi.com